Jak vybrat kvalitní medovinu?

Pro kvalitní medovinu je charakteristická převládající chuť a vůně medu s lehkým kvasným buketem. Tradiční medovina je vyráběna pouze z medu, vody a kvasinek - podobným kvasným procesem jako víno (přírodní cukr z medu je přeměněn na alkohol). Medovina je nejstarší slovanský alkoholický nápoj a neměla by chybět na stole žádného nadšence rytířského středověku. Abyste vybrali kvalitní medovinu, na které si pochutnáte, připravili jsme pro vás pár tipů, čím se řídit.

Medovina

Jak poznáte kvalitní medovinu?

Poctivá medovina, jejíž chuť bude čistá a přírodní by neměla obsahovat přidaný líh (není dolihovaná) ani další uměle vyrobené a přidané látky jako barviva (kuler) a konzervanty. Nejlepší medovina je vyrobena klasicky studenou cestou - není vařena (alkohol je získán kvašením cukru v medu) a jsou v ní proto zachovány cenné látky z medu.

Kvalita a barva medoviny se odvíjí od druhu medu - z květového medu je světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového (lesního medu) velmi tmavá.

Zobrazit více

Při přípravě takzvanou studenou cestou se med ohřívá na 35 °C, aby nedošlo ke zničení prospěšných látek, které obsahuje. Zároveň se smíchá s kvasinkami a přidá se voda. Takto vytvořený mok se nechá kvasit v teple. Kvašení přeměňuje cukry z medu na alkohol, takže čím více je alkoholu v medovině tím méně je sladká. Kvašení probíhá několik měsíců, zastavuje se po dosažení cíleného obsahu alkoholu. Zrání pak probíhá jeden rok a déle. Kvalitní medovina obsahuje:

  • Invertní cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza)
  • Dextriny: 2–12 %
  • Oligosacharidy (laktóza, maltóza, erlóza, atd.)
  • Enzymy (invertáza, kataláza, atd.)
  • Ihibin - má antibakteriální účinek
  • Vitamíny: A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • Koloidy
  • Minerální látky
  • Organické kyseliny
  • Aminokyseliny
Medoviny podle druhu medu

Jak se liší medovina a medové víno?

Obojí je výraz pro stejný alkoholický nápoj.

Medovina vzniká obdobným kvasným procesem jako révové víno. Tedy jedná se o medové víno. Zákon o medovině hovoří jako o takzvaném „tichém vínu“. Rozhodně se nejedná o likér nebo lihovinu ochucenou medem. Medovina je vyrobena především z medu a to kvašením. Pokud je alkohol přidán bez kvašení, jedná se o likér s příchutí medu, medový likér, nebo míchaný nápoj, ale nikoliv o medovinu.

Výrobních postupů medoviny je hned několik. Kvalitní medovina však splňuje tyto podmínky:

  • poměr směsi je minimálně 35 kg medu na 100 l vody
  • alkohol v ní pochází pouze z vykvašeného medu
  • neobsahuje konzervační a stabilizační látky
  • použité aroma je pouze na dochucení a netvoří hlavní chuť medoviny

Kvalitnější je medovina vyráběná studenou cestou, kdy se základ medu a vody nevařil – v medovině zůstaly všechny prospěšné látky, které obsahoval med.

Jak si medovinu nejlépe vychutnat?

Skladování

Medovinu nefiltrovanou je potřeba skladovat do 12 °C, neboť obsahuje kvasné kultury - nízká teplota proces kvašení zastaví. V případě skladování při vyšší teplotě může dojít k zákalu a v horších případech k explozi uzávěru lahve vlivem nashromážděných plynů při kvašení.

Filtrovanou medovinu (zbavenou kvasných kultur) můžeme skladovat při běžné pokojové teplotě 20 °C v temnu. Filtrací je zbavena kvasinek, takže nehrozí další kvasný proces. Tento typ medoviny vydrží při dobrém skladování prakticky neomezeně dlouho - časem se může vyskytnout sediment na dně či vnitřní straně láhve, ten však není na závadu. Před podáváním je vhodné medovinu vychladit na zhruba 12 °C.

Podávání

Za tepla i za studena si bude medovina skvěle rozumět s plátkem citronu, horkou lze případně dosladit medem.

K osvěžení či příležitostnému popíjení je vhodná chlazená medovina na 12 °C. Nejlépe medovinu skladujte v chladničce a před pitím ji nechte 1–2 minuty odstát ve skleničce. Při tomto postupu nebude přechlazená ani se neohřeje na teplotu v místnosti.

Pro zahřátí medovinu ohřejte na 50 °C. Jakmile by její teplota dosáhla 60 °C, dojde k zpěnění, zkreslení chuti a k poškození prospěšných látek z medu.

Podávejte ve sklenici na whisky, skleněném hrníčku či jako za dob Sámovy říše v hliněném poháru.

Medovina je alkoholický nápoj určený osobám starším 18 let!